Vår historia

Christiania är ett område i Köpenhamn där marinen brukade ligga. När militären flyttade ut stod kasernerna tomma i flera år. År 1971 flyttade ungdomar in och gav området namnet Christiania. Redan från början bestämdes det att Christiania skulle vara ett bilfritt område och därför fick invånarna tänka på andra transportmedel. År 1978 grundade Lars Engstrøm smedjan I/S Christiania Smedie tillsammans med sina tre vänner Jesper, Kjeld och René.

De började tillverka kaminer av gamla oljetunnor och stålplattor, som de transporterade från närliggande skrotupplag med hjälp av gamla trehjulingar från andra världskriget. Man hade dock ännu inte tänkt på en lösning för att transportera de dagliga sysslorna som gastankar, ved, inköpsartiklar och barn. För att tillgodose denna efterfrågan började I/S Christiania Smedie också tillverka släpvagnar i smedjan genom att ursprungligen använda gamla sängstommar. Dessa släpvagnar blev en succé på Christiania och förbättrades och såldes i stort antal i Danmark.

Födelsedagspresent
I takt med att släpvagnarna från smedjan blev alltmer populära började Lars och Jesper satsa på nya produkter. Den ikoniska Pedersencykeln hade alltid fascinerat Jesper, så han började göra en egen förbättrad version av denna cykel. Under tiden förberedde Lars en födelsedagspresent till sin flickvän Annie, som alltid hade velat ha en landsvägscykel. Lars hade dock en annan cykel i åtanke för den födelsedagen.

Christiania Bikes och grundarnas ursprungliga mål att flytta idén om att lastcyklar kan användas som ersättning för bilar i städer har blivit en världsomspännande trend. Med nästan 40 år i branschen har Christiania Bikes skapat ett omfattande nätverk och säljer nu sina produkter över hela världen genom utvalda återförsäljare och distributörer.

Eftersom barntransporter med hjälp av cykeltrailers hade blivit ett vanligt transportmedel på Christiania fick Lars en idé om att förbättra denna transportform. Istället för att ha barnen bakom sig när man cyklar kom Lars på tanken att montera släpet framför en trehjulig cykel. Det verkade vara ett mysigare och säkrare sätt att ha barnen framför sig när man körde.

Den 16 maj 1984 fick Annie sin födelsedagspresent. Hon trodde att det var en landsvägscykel i den stora presenten, inlindad i presentpapper och med en röd rosett. Istället avslöjades vår första lastcykel. Dess banbrytande egenskap var att familjecykling, inklusive barntransport, blev tillgänglig på ett praktiskt och säkert sätt.

Redan inom några timmar den dagen fick Lars beställningar på att tillverka fler av dessa trehjuliga cyklar. Smeden tillverkade och sålde 50 trehjulingar det första året. Därefter ökade efterfrågan och intresset för Christiania Bikes långsamt även utanför Christiania.

Flytten till Bornholm
År 1989 flyttade produktionen från Christiania till ön Bornholm i Östersjön. Grundarna Lars och Annie hade alltid haft ett gott öga till Bornholm. Tillsammans med andra från Christiania flyttade Lars och Annie till ön.